(Juridisch) Advies

Personen- en familierecht

U kunt bij mij terecht voor:

Kind erkennen en ouderlijk gezag: wat moet ik regelen?

In sommige situaties moet u een kind erkennen om juridisch ouder te worden. Dit kan ook vóór de geboorte. Het hangt van uw situatie af of u na de erkenning automatisch ouderlijk gezag krijgt. Of dat u het ouderlijk gezag nog moet aanvragen. 
U kunt een kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Dat wil zeggen als u niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Een stiefouder kan een kind erkennen als alleen de partner ouderlijk gezag heeft over het kind.

Samen bespreken we uitgebreid de situatie en begeleid ik u bij het invullen van de nodige formulieren of indien noodzakelijk het voeren van een procedure.

Juridisch advies

Verblijfsvergunning/ gezinshereniging

Om bij u in Nederland te wonen heeft uw partner, kind of ander familielid een verblijfsvergunning nodig. Hier zijn voorwaarden aan verbonden en is een tijdrovend proces. Samen bespreken we uitgebreid de situatie. U plant samen met mij een intakegesprek. Tijdens dit gesprek nemen we met elkaar een vragenlijst voor zodat ik inzichtelijk krijg wat de situatie is. Wij bespreken met elkaar het proces en de haalbaarheid ervan.

Lees voor meer informatie https://ind.nl/nl/verblijfsvergunningen

Nalatenschap

Als u een erfenis heeft ontvangen, heeft u drie mogelijkheden:
  • Zuiver aanvaarden,
  • beneficiair aanvaarden of verwerpen.
Ik help u bij het maken van deze keuze. Daarnaast begeleid ik u bij het invullen van de nodige formulieren en het indienen ervan bij de rechter. Lees hier meer over Erfenis aanvaarden of verwerpen | Rechtspraak

Verwerpen nalatenschap minderjarig kind

Bent u een ouder met gezag over uw kind en wilt u namens uw minderjarige kind een nalatenschap verwerpen? Dan heeft u toestemming nodig van de kantonrechter, een zogenoemde rechterlijke machtiging. De kantonrechter beoordeelt of het verwerpen van de nalatenschap in het belang is van de minderjarige. Ik begeleid u tijdens dit proces en dien namens u het verzoek bij de rechter in.

Indien er discussies of ruzies dreigen te ontstaan binnen de familie over een nalatenschap, dan is wellicht mediation een mogelijke oplossing om de band te behouden. Lees hier voor meer informatie: https://www.2mediate.nl/2mediate-helpt-u-met-erfrecht-mediation/

Kindbehartiger/ ouderbemiddelaar

Met een afgeronde opleiding tot Bijzonder Curator in Jeugdzaken kunnen uw kinderen zich laten vertegenwoordigen door een kindbehartiger. Als kindbehartiger vertegenwoordig ik uw kinderen en hebben uw kinderen een stem in scheidingssituaties. Tijdens de (echt)scheiding staat een kindbehartiger naast de kinderen, verwoordt hun gevoelens en behoeften, geeft de kinderen informatie en geeft als professional jullie ouders advies over wat in het belang is van jullie kind.

Ik ga ervan uit dat jullie als ouders het beste voorhebben met jullie kinderen. Toch blijkt vaak in de praktijk dit lastig te combineren in een (echt)scheidingsprocedure. Als scheidend paar heb je veel aan je hoofd wat gepaard gaat met emoties. Het kan daarom moeilijk zijn om met volledige aandacht bij jullie kind(eren) te zijn en hem of haar te begeleiden tijdens dat proces. Jullie kind(eren) hebben een andere positie. Een kind kan namelijk niet scheiden van een ouder en blijft altijd 100% het kind van een papa en een mama. Hij of zij blijft met jullie allebei verbonden en moet daar een weg in zien te vinden. Kinderen voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor de scheiding. Ze kunnen op hun tenen gaan lopen, of zich juist in hun schulp terugtrekken. Door middel van gesprekken met jullie ouders, maar ook diverse kindgesprekken begeleid ik jullie bij dit proces om goede weloverwogen besluiten te nemen. De kindgesprekken zullen op een neutraal terrein plaatsvinden aan Esp 6 te Eindhoven in de paardentuin van Especially4u of op de ranch verderop in de straat.

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.